|
Scriem acest articol, dupa ce am constatat in ultima vreme o tendinta paguboasa in achizitionarea meselor de biliard "chilipir". Din pacate pentru cei care le achizitioneaza, persoane private sau baruri, restaurante, raportul final calitate / pret este catastrofal. Va vom expune cateva motive importante pentru care in general trebuie sa ocoliti produsele second hand si pe cele produse "lautareste".
1 - De cele mai multe ori produsele uzate scoase la vanzare, nu au avut o calitate corespunzatoare nici cand erau noi. De obicei oamenii vand lucruri pentru ca nu le mai pot folosi. Nu trebuie sa confundam piata second hand a meselor de biliard cu cea a masinilor! Faptul ca produsul la origine a avut o calitate indoielnica, face ca in timp relativ scurt (2-3 ani), multe parti componente sa devina inutilizabile. Spre exemplu mantele de cauciuc (de slaba calitate) imbatranesc foarte rapid, trebuie inlocuite, postavul evident trebuie schimbat pe toata masa. Niciun vanzator nu va va atrage atentia asupra acestor lucruri.
2 - In multe cazuri placile care echipeaza mesele de biliard second hand, desi sunt prezentate ca fiind profesionale de ardezie sau marmura, nu sunt nici pe departe ce ar trebui sa fie. Pentru a lamuri definitiv acest aspect, placile profesionale nu pot fi decat din ardezie naturala, prelucrata in fabrici specializate (nu exista in Romania) si standardul american stabileste un set de 3 bucati de ardezie pentru fiecare masa de biliard. In niciun caz nu exista placi profesionale de "ardezie" dintr-o bucata, asa cum am constatat la multe produse de calitate indoielnica. Si ne mai intrebam de ce sunt vandute din mana in mana. Placile de joc din marmura nu se mai utilizeaza de peste 100 de ani, singurul material utilizat pentru suprafete de joc profesionale este ardezia. Se mai produc suprafete de joc semiprofesionale sau de agrement, dintr-o bucata, din materiale compozite mai usoare, cu calitati bune pentru o utilizare obisnuita pentru nivel incepator pana la avansat. In niciun caz nu se utilizeaza materiale grele dintr-o bucata, in niciun caz marmura!
3 - Dupa ce am lamurit la punctul anterior aspectul referitor la placile de joc, vom lamuri acum si aspectul deasemenea foarte important la cealalta componenta a suprafetei de joc si anume postavul.
Materialul textil ce acopera suprafata de joc si imbraca mantele il numim generic "postav". Postavul original era utilizat cu 100 ani in urma, in zilele noastre utilizandu-se materiale textile diverse ce le putem imparti dupa coeficientul de frecare: rapid, semirapid, semilent si lent. Materialele utilizate au compozitii diverse: bumbac, poliester, lana, amestec.
Metoda profesionala de fixare si intindere a postavului este prin capsare. De aceea obligatoriu placile profsionale din ardezie au dubluri din lemn pe care se poate capsa postavul. De cele mai multe ori mesele de biliard second hand de slaba calitate au postavul fixat prin lipite, o metoda neprofesionala, de "carpaceala" cu mari deficiente in timpul jocului si in timp.
4 - Nu in ultimul rand mesele de biliard uzate se vand fara accesorii, sau cu accesorii foarte uzate, de foarte slaba calitate si cand erau noi. Mesele de biliard furnizate de catre noi au pachet de accesorii nclus care cuprinde: tacuri, set de bile, triunghi, crete, varfuri tac de rezerva, toate de calitate profesionala.
In concluzie, dupa ce clientul se bucura ca a gasit un chilipir si il cumpara apar alte probleme si cheltuieli. Cine o demonteza, cine o monteaza, cine o transporta si cu ce costuri? Cumpara de la noi accesorii: mante, cosuri, postav, picioare, tacuri, bile, etc. Gaseste un "meserias" sa desfaca iar masa si sa le schimbe. Ajunge in final la un cost mai mare decat al unui produs nou, cinstit la un pret corect, montat corect si cu garantie. Ramane cu un produs vechi, uzat, de cele mai multe ori prost montat si echilibrat, pe care nu il mai doreste in propria locuinta si nici clientii din bar nu il apreciaza pe cat a costat.
Asa ca de cele mai multe ori sfarseste prin a fi postata iar la vanzare ...
|